Consell Islàmic Cultural de Catalunya 

     , // .
   
NOTÍCIES INTERNACIONAL 

La setmana decisiva de Mas

Edició22-09-2014 |www.elperiodico.cat

Si algú encara albergava cap dubte, ahir va ser el mateix president de la Generalitat, Artur Mas, qui el va aclarir: el pols entre el Govern central i l'Executiu català per la consulta sobiranista ha entrat definitivament en el terreny del regat curt. En paraules de Mas, ha arribat l'hora de moure's «amb habilitat i astúcia». Anunciar, com va fer ahir, que l'esperada firma del decret de convocatòria de la consulta tindrà lloc en un moment indeterminat d'aquesta setmana forma part de l'estratègia desplegada en aquesta partida de pòquer en què ningú diu que la seva actuació es tracti d'una fanfarronada.

Mas va aprofitar la solemnitat de la commemoració del tricentenari del final de la guerra de successió a Cardona no tan sols per reafirmar la seva decisió de convocar els catalans a les urnes el 9 de novembre vinent (amb «determinació i fermesa», va dir), sinó també per mantenir el pols dialèctic amb el Govern del PP en termes polítics i jurídics.

El líder convergent sap que Mariano Rajoy -que dimarts comença un viatge oficial a la Xina- té mobilitzat el seu Govern i només està a l'espera de la publicació en el butlletí de la Generalitat de la llei de consultes aprovada divendres passat al Parlament per posar en marxa els mecanismes que condueixin a la interposició d'un recurs d'inconstitucionalitat i la consegüent suspensió. Si Mas es mou de pressa, podrà convocar la consulta abans que es produeixi la suspensió, però quan aquesta arribi, també afectarà la convocatòria del 9-N.

El focus de la responsabilitat

El president subratlla els últims dies que aquest no és un problema legal. Tot i així, ahir es va referir al debat de la llei de consultes, en què la diputada d'ERC Gemma Calvet va destacar que el 9-N encaixa en la Constitució. Mas va fer seva l'anàlisi i va emplaçar l'Estat a no fer servir la Carta Magna en negatiu. «Quan aquest marc s'utilitza per silenciar la veu d'un poble, llavors ja no és el millor marc». Mas està especialment interessat a destacar que el causant de l'imminent xoc no és la proposta sobiranista sinó «els que ens diuen que tenen instruments perquè no parlem». Per a CiU és clau que, si al final no hi ha consulta, el focus de la responsabilitat quedi situat a la Moncloa i no al Palau de la Generalitat.

I tenint en compte que ara es tracta de jugar amb «astúcia», Mas no va donar més pistes. Va preferir replicar les paraules de dissabte de la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, que va afirmar que Mas és president gràcies a la Constitució. «Els vull recordar que sóc el president número 129» en la història de la Generalitat, va proclamar, entre aplaudiments dels presents a la col·legiata del castell de Cardona.

El líder de CiU també va tenir paraules per al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que dissabte va fer una declaració d'apreci als catalans i els va demanar que es mantinguin a Espanya. «Prefereixo aquests missatges als carregats d'agressivitat, però, la millor manera d'estimar un poble és deixar-lo votar quan vol fer-ho».

 

El president va tornar a apel·lar al cas escocès com a exemple democràtic i va subratllar que avui dia «els conceptes d'Estat i independència» no són equiparables als del passat. Una reflexió que va combinar amb metàfores pensades per a un lloc com Cardona:«Després del 1714 Catalunya podria haver quedat petrificada com una estàtua de sal i va decidir no tan sols resistir sinó espavilar-se i avançar».

 
¿Qui som? | Contactar | Avís legal
2008-2009 © Consell Islàmic Cultural de Catalunya - 08001 - Barcelona - Espanya - Telèfon: (0034) 933 010 831