Consell Islàmic Cultural de Catalunya 

     , // .
   
NOTÍCIES INTERNACIONAL 

La premsa internacional subratlla que l'atur d'Espanya escalfa a Europa el debat sobre l'austeritat

Edició26-04-2013 |www.elperiodico.cat

La notícia del rècord d'atur a Espanya ja va ser dijous, així que es va conèixer, tema destacat de la premsa internacional --la BBC va obrir la seva web amb això i el 'Financial Times' va advertir que la dada incrementava la pressió al Govern de Mariano Rajoy per apostar pel creixement. Aquest divendres, a falta de conèixer els nous ajustos de l'Executiu espanyol, els principals mitjans de tot el món coincideixen que les xifres de la desocupació --una taxa que supera el 27% i amb un atur juvenil del 57%-- escalfen el debat existent a la Unió Europea sobre la conveniència de continuar apostant per les polítiques d'austeritat.

"El repunt de la desocupació proporciona munició fresca als crítics a la resposta donada per la UE per solucionar la crisi en països com Grècia, Portugal i Espanya", assenyala el diari econòmic britànic Financial Times, que també recull la dada del rècord d'atur registrat a França, on per primera vegada des del 1997 hi ha 3,2 milions d'aturats. El 'Times' subratlla que en l'últim mes s'ha produït una creixent onada d'opinió que sosté que les retallades impulsades per l'Alemanya d'Angela Merkel han agreujat els problemes econòmics i recorda que l'FMI i el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, ja han alertat que s'ha d'apostar per polítiques de creixement.

PANORAMA DESOLADOR PER ALS JOVES

El rotatiu britànic també analitza els perills de l'elevat atur juvenil; aspecte que, assenyala, preocupa especialment Merkel per les repercussions que això pot tenir a nivell social i també a nivell europeu. Subratlla que "no hi ha signes que indiquin que la situació millorarà" i indica que hi ha més d'1,8 milions de joves menors de 30 anys sense feina dels quals més de la meitat van abandonar els estudis o només van acabar l'ESO animats per la bonança de la bombolla immobiliària. Per a ells, el futur és fins i tot més negre que per a la resta.

"Els economistes avisen que l'increment d'aturats sense formació són un repte per al país que es mantindrà fins i tot superada la crisi", apuntava el diari en una anàlisi firmada per Tobias Buck, que subratlla que el principal temor és que "serà difícil, sinó impossible, que la majoria de joves amb poca formació tornin a tenir feina". "Els efectes en les finances públiques són obvis", remarca.

El també britànic The Guardian realitza aquest divendres una cobertura en directe del pla de reformes que aprovarà el Govern. "Rajoy està intentant traçar una fina línia entre l'austeritat i el creixement", sosté el diari, que, en un altre article titula que "l'austeritat apareix com a culpable mentre l'atur creix a Espanya i França". El rotatiu qüestiona les polítiques d'ajust a l'explicar que "les retallades de despesa del Govern i la caiguda de la confiança del consumidor han forçat els empresaris a acomiadar milers de treballadors". Vistes les xifres, afegeix The Guardian, a Europa "creuen que ha arribat l'hora de relaxar les retallades".

AMENAÇA AL NORD D'EUROPA

Als EUA, The New York Times destaca que l'atur i el retrocés econòmic empenyen Espanya a allunyar-se de les retallades. "Rajoy està ajustant la medicina per a una de les economies més malaltes d'Europa", afirma el rotatiu, que subratlla que Rajoy s'ha fixat com a "nova prioritat" impulsar el creixement.

En un article firmat per Jack Ewing, 'The New York Times' sosté que "la recessió del sud d'Europa amenaça d'estendre's al nord". Així, considera que la dada de l'atur a Espanya és una "evidència que la recessió s'està estenent". "Europa encara afronta serioses vulnerabilitats que --si no se solucionen-- podrien degenerar en un escenari d'estancament", afirma David Lipton, de l'FMI. El diari subratlla que si la recessió arriba a Alemanya, "caurà molt més amb ella".

L'"INADEQUAT" ESTIL DE RAJOY

Per la seva part, The Wall Street Journal obria aquest divendres la secció dedicada a Europa destacant que malgrat seguir en crisi, Espanya gira l'esquena a les retallades. El diari subratlla que el canvi, reclamat des de fa temps per l'oposició, reflecteix l'estil de governar de Rajoy: "Es mou amb cautela, després d'abundants deliberacions i sovint dubtant abans d'actuar". "Cada vegada més, els espanyols es pregunten si aquesta gestió és suficient", apunta el diari, que posa en veu del sociòleg Víctor Pérez Díaz la resposta: "Si parlem d'una crisi llarga i profunda, l'estil de Rajoy no és l'adequat. Es necessita una estratègia i una energia que ell no té".

En un altre article, el rotatiu de Wall Street apunta que les xifres de l'atur "donen munició als que demanen relaxar les polítiques d'austeritat per curar la crisi de deute". També The Washington Post ha recollit la notícia.

 
¿Qui som? | Contactar | Avís legal
2008-2009 © Consell Islàmic Cultural de Catalunya - 08001 - Barcelona - Espanya - Telèfon: (0034) 933 010 831