Consell Islàmic Cultural de Catalunya 

     , // .
   
NOTÍCIES INTERNACIONAL 

Retallades dictades

Edició12-07-2012 |www.elperiodico.cat

Famílies, funcionaris, aturats, pensionistes i dependents són els principals pagans del superajust de 65.000 milions d'euros que el president del Govern, Mariano Rajoy, va presentar ahir al Congrés contravenint les promeses electorals que el van portar a la Moncloa al novembre, però seguint al peu de la lletra les imposicions marcades per la Unió Europea (UE).

Qui va fer de la pujada socialista de l'IVA el seu principal ariet contra el llavors president, José Luis Rodrígez Zapatero, va anunciar ahir la pujada més gran d'aquest impost de la història. El tipus general augmentarà de manera immediata del 18% al 21% (al mateix nivell que Itàlia i només per sota de Grècia, Irlanda, Portugal i Finlàndia a la zona euro) i el reduït passarà del 8% al 10%. A canvi baixaran dos punts les cotitzacions socials, però no ara. Es reduiran un punt el 2013 i un altre el 2014.

A més s'elimina la paga extra de Nadal dels funcionaris, es retallen les prestacions de dependència, s'anuncia una nova reforma del sistema de pensions que a la pràctica baixarà la quantia de les prestacions futures, s'elimina la deducció per compra de vivenda, i es redueix la prestació per desocupació a partir del sisè mes.

Tot per aconseguir un ajust de 65.000 milions des d'ara fins a finals del 2014. Avui toca el torn a les comunitats. Al Consell de Política Fiscal i Financera d'aquesta tarda, Hisenda desplegarà les primeres mesures disciplinàries contra les auto-

nomies incomplidores i farà valer l'amenaça de la seva intervenció, alhora que oferirà hispabons a les més obedients.

Ni una sola de les mesures carrega sobre les grans fortunes, segons es van encarregar de subratllar de seguida els sindicats UGT i CCOO, que ahir mateix van començar a anunciar possibles manifestacions contra les noves retallades.

«Sé que les mesures que he anunciat no són agradables. No ho és cada una en particular, i encara menys ho són totes juntes. Però són imprescindibles», va justificar a la tribuna del Congrés. «Ens trobem en una situació extraordinàriament greu», va afegir. «Necessitem que ens prestin diners fins i tot per pagar les prestacions per desocupació, els sous dels funcionaris, la sanitat i l'educació».

«SACRIFICI», NOU VEGADES / Fins a nou vegades va pronunciar Rajoy la paraula «sacrifici» en els últims minuts del seu llarg discurs, una intervenció que va tenir molts punts en comú amb la que va fer Zapatero el 12 de maig del 2010, quan, seguint també el dictat d'Europa, va anunciar el dràstic ajust que va marcar el seu declivi electoral.

«Jo sóc el primer que està fent el que no li agrada», es va excusar Rajoy, igual que llavors va fer Zapatero. «Els espanyols hem arribat a un punt en què no podem triar entre quedar-nos com estem o fer sacrificis. No tenim aquesta llibertat», va reconèixer Rajoy l'endemà de conèixer-se les dures condicions imposades per la Unió Europea a Espanya a canvi del préstec de 100.000 milions per rescatar la banca.

El president va tornar a l'argument que el rescat no comporta condicions per al conjunt de l'economia i que aquestes es limiten al sector financer. Va defensar que les «obligacions» imposades per la Unió Europea a Espanya en matèria de reformes estructurals, pujades d'im-

postos i retallada de despeses no tenen res a veure amb el rescat, sinó amb el procediment de dèficit excessiu al qual estan subjectes Espanya i 16 països més.

RESCAT, INTERVENCIÓ O TUTELA / Rajoy va eludir explicar que al document de condicions pactat entre el Govern i la Unió Europea a canvi del rescat bancari (memoràndum d'entesa) que es va donar a conèixer dimarts, es vincula l'ajuda amb l'estricte compliment de les reformes i els ajustos dictats per Europa. Només així s'entén la satisfacció que va mostrar la Comissió Europea després de conèixer les mesures de Rajoy. «Saludem la determinació del Govern i que l'anunci s'hagi produït només un dia després que l'Ecofin hagi adoptat les recomanacions», va afirmar el portaveu del comissari d'Economia Olli Rehn.

«¿SERVIRÀ D'ALGUNA COSA?» / «Som més enllà d'un rescat. No sé quina expressió fer servir», va dir el líder de l'oposició, Alfredo Pérez Rubalcaba, intentant evitar la paraula «intervenció en tota regla» que sí que va utilitzar Cayo Lara (IU). «¿Tutelats en conjunt? ¿Vigilats intensament?», va proposar Rubalcaba en un discurs que va resultar tou als ulls d'una gran part de la bancada socialista, per l'abast de les retallades.

Rajoy va demanar la comprensió pels sacrificis anunciats. «¿Servirà d'alguna cosa tanta estretor i tants estrenyiments? La resposta és un sí amb tota rotunditat», va dir fent al·lusió a futures «recompenses» en forma de creixement i ocupació. La veritat és que el mateix president va reconèixer que l'economia espanyola seguirà en recessió el 2013, en contra del lleuger avanç del 0,2% previst al Programa d'Estabilitat que va elaborar el Govern a l'abril.

Diversos serveis d'estudis van

subratllar ahir que mesures com la pujada de l'IVA accentuaran la caiguda del consum i la recessió. I algunes administracions, com la Generalitat, tindran increments de despeses a l'assumir la pujada de l'impost en les compres.

La borsa va reaccionar amb una pujada de l'1,17% després de l'anunci de Rajoy i el preu del deute a 10 anys va baixar del 6,8% del dia anterior al 6,58%.

 
¿Qui som? | Contactar | Avís legal
2008-2009 © Consell Islàmic Cultural de Catalunya - 08001 - Barcelona - Espanya - Telèfon: (0034) 933 010 831