Consell Islàmic Cultural de Catalunya 

     , // .
   
NOTÍCIES INTERNACIONAL 

El G-20 recolzarà el pla d'Espanya per recapitalitzar la banca

Edició19-06-2012 |www.elperiodico.cat

El G-20 recolzarà en la seva declaració final el pla d'Espanya per recapitalitzar el seu sistema bancari, mitjançant una línia de crèdit europea de fins a 100.000 milions d'euros, segons l'esborrany que han preparat els països participants en la cimera de Los Cabos (Mèxic), que s'ha inaugurat aquest dilluns en un clima tens i expectant.

El text que aprovaran demà els líders de les principals economies del món i de les potències emergents recull també el compromís dels països de la zona euro de protegir la integritat i l'estabilitat de l'àrea, segons han explicat fonts de la negociació.

Abans de conèixer-se aquesta decisió, enmig de la tempesta financera han aflorat totes les tensions, ja no només entre els països europeus, sinó també entre els dels dos costats de l'Atlàntic. En els prolegòmens de la cimera, enmig de les pressions perquè Europa prengui totes les mesures necessàries per resoldre la crisi, el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, ha reaccionat irat a una pregunta periodística i ha recalcat que els europeus no anaven a aquesta cita "per rebre lliçons en temes de democràcia o sobre la forma de gestionar l'economia".

UNIÓ BANCÀRIA

Barroso ha demanat en canvi que el G-20, com a gran fòrum de coordinació econòmica internacional que inclou les economies avançades i emergents més importants del món, recolzi les mesures que plantejarà la Unió Europea per sortir de la crisi. En particular la unió bancària, sobre la qual ha anunciat una proposta formal per a l'últim trimestre de l'any. "Podem i hem d'avançar cap a la unió bancària", ha dit el president de la Comissió Europea en una roda de premsa amb el president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, que també ha assegurat que aquest serà un dels assumptes centrals de la cimera europea de finals de juny.

Barroso ha demanat, així mateix, que el rescat bancari que l'Eurogrup prepara per a Espanya "eviti qualsevol contaminació entre deute financer i sobirà". De cara a evitar el "cercle viciós" entre els dos deutes, el president del Consell Europeu ha suggerit que l'Eurogrup hauria de reconsiderar la possibilitat d'entregar els fons directament als bancs sense passar per l'Estat, ja que el seu còmput com a deute públic és el que està provocant una reacció negativa dels mercats que al seu torn porta a màxims la rendibilitat del deute i la prima de risc. "el que esperem ara és que Espanya presenti la seva petició formal i llavors discutirem la millor forma de fer-ho", va afegir Barroso.

OBAMA I MERKEL

Encara al marge de la cimera del G-20, els objectius oficials de la qual se centren en el creixement i la creació d'ocupació per animar l'economia mundial, el president nord-americà, Barack Obama, s'ha reunit amb els dirigents de la UE per mostrar la preocupació de Washington davant un possible agreujament de la crisi europea que pogués encomanar-se als Estats Units a pocs mesos de les eleccions presidencials. En la seva trobada amb Angela Merkel, Obama s'ha unit al cor europeu que demana una flexibilització de la postura alemanya respecte a les mesures d'austeritat per combatre la crisi del deute.

Al parlar de la cimera que s'anava a iniciar, Obama ha assenyalat: "S'ha centrat l'atenció a Europa i ha arribat el moment d'assegurar-nos que tots estem units per fer el que calgui per estabilitzar el sistema financer mundial i evitar el proteccionisme". Obama ha subratllat la necessitat d'un treball conjunt "perquè l'economia creixi i crear llocs de treball".

El líder dels EUA s'ha referit també a les "perspectives favorables" del resultat de les eleccions a Grècia, "no només per a la formació d'un nou Govern, sinó també per treballar de forma constructiva amb els socis internacionals".

 
¿Qui som? | Contactar | Avís legal
2008-2009 © Consell Islàmic Cultural de Catalunya - 08001 - Barcelona - Espanya - Telèfon: (0034) 933 010 831