Consell Islàmic Cultural de Catalunya 

     , // .
   
NOTÍCIES INTERNACIONAL 

Hi haurà rescat financer per a Espanya

Edició10-06-2012 |www.elperiodico.cat

Espanya ha sucumbit a la pressió internacional i ha sol·licitat el rescat financer per a la banca. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha comparegut davant els mitjans de comunicació i ha confirmat la petició d'una línia de crèdit de 100.000 milions a les institucions europees, una quantitat "màxima" que ofereix un marge de seguretat. "El Govern fa cinc mesos que està al Govern i com a tal va prenent les seves decisions", ha assegurat Guindos per justificar per què el rescat no s'ha demanat abans. "No m'he sentit pressionat gens ni mica", ha assegurat el ministre.

Els 100.000 milions d'euros que procediran de l'EFSF/ESM s'injectaran al Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) i aquest instrument serà l'encarregat d'injectar els fons en les entitats que ho necessitin. Guindos ha destacat que el 70% de la banca espanyola és solvent i és capaç d'afrontar una situació molt difícil que no es donarà en la realitat".

El ministre d'Economia ha posat èmfasi en el fet que les condicions del rescat no afectaran l'Estat sinó el sector financer, de manera que els condicionants s'aplicaran només a la banca. El crèdit, segons Guindos, es realitzarà a un tipus d'interès molt favorable en comparació amb el preu de mercat, ha insistit Guindos. El Govern ha confirmat que el Fons Monetari Internacional (FMI) exercirà una tutela sobre el procés de reestructuració de la banca, encara que no sobre els comptes de l'Estat, segons Guindos

De Guindos ha puntualitzat que la quantitat de 100.000 milions inclou un marge de seguretat, que imposa condicions al sector bancari i que permetrà dissipar els dubtes sobre el sector financer. Espanya ha demanat aquests recursos, ha dit, per afrontar el sanejament de les entitats en dificultats i assegurar el futur creixement econòmic.

Entre les condicions de l'acord, el suport financer estableix un marge de seguretat significatiu, és a dir, recursos molt superiors a les necessitats reals de finançament, segons Guindos. En aquest pacte, les ajudes seran només per al sector financer i no per a altres entitats, en condicions favorables, millors que les de mercat. "El risc sobirà haurà d'estar al marge del procés de sanejament del sector financer", ha dit Guindos.

CONDICIONS ALS BANCS, NO A LA POBLACIÓ

De Guindos ha opinat que el rescat de la banca no és un fracàs de les mesures del Govern: "Són passos que reafirmen el que estem fent". La distribució del capital entre les entitats es decidirà quan es coneguin les auditories encarregades pel Govern, encara que De Guindos ha ressaltat que només el 30% de les entitats es troben en condicions que requereixen una ajuda per enfortir els seus balanços. L'objectiu final és que les entitats financeres estiguin en condicions per elevar el crèdit a les famílies, encara que De Guindos ha eludit contestar les raons per les quals el Govern ha trigat tant a demanar l'ajuda de Brussel·les, però ha reiterat que les condicions "s'exigiran només als bancs i no a la població espanyola".

La reunió de l'Eurogrup va ser convocada per Juncker i no a petició d'Espanya, després que es conegués aquesta matinada que el Fons Monetari Internacional (FMI) xifrava en 40.000 milions d'euros les necessitats del sistema financer espanyol.

 
¿Qui som? | Contactar | Avís legal
2008-2009 © Consell Islàmic Cultural de Catalunya - 08001 - Barcelona - Espanya - Telèfon: (0034) 933 010 831