Consell Islàmic Cultural de Catalunya 

     , // .
   
NOTÍCIES INTERNACIONAL 

L'Estat agafarà el control de Bankia

Edició10-05-2012 |www.elperiodico.cat

 

L'Estat es convertirà en el propietari de la majoria del capital de Bankia. José Ignacio Goirigolzarri ha assumit des d'aquest dimecres la presidència del Banco Financiero y de Ahorros (Bankia) i ha proposat que l'Estat nacionalitzi aquesta entitat, cosa que el convertirà directament en l'accionista majoritari de Bankia, segons fonts pròximes al consell del grup.

L'Estat recull el guant i passarà a ser el màxim accionista. L'Estat tindrà entre el 56% i el 100% del capital de BFA, la matriu de Bankia, percentatge que depèn de la valoració final que es realitzi de la matriu de Bankia. En la pràctica, això suposarà la nacionalització de Bankia. El banc té més de 10 milions de clients i uns 400.000 accionistes.

El nou president del gegant fruit de la unió de Caja Madrid, Bancaixa i cinc entitats més ha explicat al consell d'administració de BFA que proposarà que el préstec de 4.465 milions de l'Estat es converteixi en accions.

BFA ha comunicat aquesta tarda al Banc d'Espanya la decisió de no recomprar "en els termes i les condicions acordats" els títols emesos per valor de 4.465 milions d'euros que va subscriure el Fons de Reestructuració Ordenada Bancari (FROB), cosa que pràcticament significa la sol·licitud de nacionalització.

El Ministeri d'Economia ha revelat que aportarà el capital "estrictament necessari" per sanejar el grup, ha informat aquesta nit en un comunicat.

AJUDA DE DIFÍCIL DEVOLUCIÓ

El departament que dirigeix Luis de Guindos ha confirmat que impulsarà els tràmits per convertir en accions el préstec de 4.465 milions que va concedir l'Estat al grup a finals del 2008. Com a resultat d'aquesta conversió, l'Estat serà titular indirecte del 45% del capital de Bankia, de manera que en tindrà el control. Economia argumenta que la conversió de l'ajuda de l'Estat es fa perquè es veu "improbable, en vista de la situació de l'entitat i del seu grup" que pugui tornar en cinc anys els diners rebuts. Per això. a l'Estat li correspon requerir que l'ajuda prestada es converteixi en una participació, que en aquest cas suposa la nacionalització del grup i la presa de control de Bankia.

Economia insisteix que aquesta mesura no suposa la intervenció de l'entitat, sinó "un primer pas necessari per garantir la solvència, la tranquil·litat dels dipositants i dissipar els dubtes dels mercats sobre les necessitats de capital de l'entitat". Cap creditor del grup, inclosos els dipositants i titulars de participacions preferents, es veurà perjudicat per aquesta decisió, diu el comunicat, cosa que s'interpreta com que Goirigolzarri tindrà prou autonomia per fer sortir l'entitat de l'actual situació.

PLA DE REESTRUCTURACIÓ

Economia destaca que a partir d'ara el nou equip gestor de Bankia, presidit per José Ignacio Goirigolzarri, haurà de presentar al Banc d'Espanya el seu pla de reestructuració, viabilitat i millora de govern corporatiu. I en funció de tot plegat, l'Estat promet aportar el capital que sigui "estrictament necessari per fer els sanejaments requerits amb l'objectiu de portar a terme aquests plans".

El Banc d'Espanya ha justificat el canvi en la presidència de BFA-Bankia per la "incertesa sobre el futur" del grup, al qual ha instat a presentar un pla de sanejament que li permeti afrontar "amb total garantia el seu futur". El Banc d'Espanya també llança un missatge de tranquil·litat als clients i dipositants de Bankia al recordar-los que es tracta d'una entitat "solvent que segueix funcionant amb absoluta normalitat".

 

 
¿Qui som? | Contactar | Avís legal
2008-2009 © Consell Islàmic Cultural de Catalunya - 08001 - Barcelona - Espanya - Telèfon: (0034) 933 010 831