Consell Islàmic Cultural de Catalunya 

     , // .
   
NOTÍCIES INTERNACIONAL 

Gas Natural alerta que el dèficit tarifari ascendirà a 5.000 milions si no s'actua

Edició22-02-2012 |www.avui.cat

 

El dèficit tarifari és una criatura que han creat els governs del PP i del PSOE per no reconèixer el cost real de la llum en la factura i, alhora, introduir en el rebut costos que el client sovint desconeix que paga, com ara les primes a les renovables (sobretot solar i eòlica) i el sobrecost de generar l'electricitat a les Balears i les Canàries. El conseller delegat de Gas Natural, Rafael Villaseca, va alertar ahir que aquest forat del dèficit tarifari pujarà el 2012 a 5.074 milions, el triple del límit legal, si el govern de Mariano Rajoy no actua.

Fins ara el més explícit que ha afirmat el ministre d'Indústria, el canari José Manuel Soria, és que el cost de la solució serà “compartit” per l'Estat, els clients i les elèctriques, que és un eufemisme per dir que farà una quitança del deute que les empreses ja tenen consignat en els seus pressupostos. Villaseca sap que Soria hi treballa, i va oferir “col·laboració” però no una quitança, ja que és “una figura jurídica molt clara” que no hi té cabuda. Tampoc no admetria nous impostos perquè seria “traslladar el problema”.

La solució que l'executiu de la gasista va esbossar és un “increment raonable” de les tarifes d'accés a la llum i una reducció de les primes a renovables, que per a ell són les causants del milionari dèficit. Villaseca va lamentar “que aquests cinc ho aguantin”, en al·lusió a Gas Natural, Endesa, Iberdrola, HC i Eon, davant les més beneficiades per les subvencions a les renovables com Acciona i Abengoa, a les quals no va esmentar. “És molt transcendent saber qui va generar el mecanisme, com es va decidir i a qui va beneficiar, que no se'ns miri com els autors del problema”, va denunciar.

Villaseca va oferir la seva visió en la presentació de resultats del 2011, en què Gas Natural va elevar el benefici un 10,3% i va guanyar 1.325 milions. El resultat brut operatiu abans d'impostos (Ebitda) va ser de 4.645 milions, un 3,8% més ja amb Fenosa plenament integrada. A més, el 40% del resultat ja prové dels mercats internacionals i sobretot de l'Amèrica Llatina, que compensen la caiguda de la demanda del gas (0,8%) i l'electricitat (2,1%) a l'Estat. El deute de la gasista és de 17.300 milions, un 9% menys que el 2010, i seria de 16.100 milions si l'Estat abonés la porció del dèficit tarifari de Gas Natural.

 

 
¿Qui som? | Contactar | Avís legal
2008-2009 © Consell Islàmic Cultural de Catalunya - 08001 - Barcelona - Espanya - Telèfon: (0034) 933 010 831